Nieuws

Geheimen van een makelaar: ‘Ik kan ’s nachts soms moeilijk slapen’

Stuart Bridge werkt al 15 jaar als makelaar en hij vindt het geweldig. Maar hij zegt tegen Nick Duerden dat hij het moeilijk vindt om af te schakelen en zich voor zijn klanten zorgen maakt of de verkoop wel snel genoeg gaat.

‘Ik ben altijd al gefascineerd geweest door onroerend goed, maar dat zijn de Britten toch ook wel? Wist je dat rightmove.co.uk de derde meest bekeken website van het land is? We zijn geobsedeerd door eigendom! De Europeanen denken er echter niet hetzelfde over. Ik denk dat slechts ongeveer 50 procent van de mensen in Duitsland een huis bezit; de rest huur. Maar in dit land wordt ons van jongs af aan geleerd om te kopen. Ik kocht mijn eerste woning toen ik 25 was, en sindsdien is het heel goed voor me gegaan.

Mensen denken dat het werk van een makelaar draait om het rondsnuffelen in huizen, maar het is eigenlijk veel meer klantgestuurd. Je kijkt in het leven van mensen, en je vindt niet alleen een huis voor ze, je vindt ze ook huis. Ik breng jonge koppels van een flat naar een klein huis, en dan, als ze een gezin stichten, naar een groter huis. Ik zie hun kinderen opgroeien.

Ik werk nu al 15 jaar in deze vestiging van Chestertons, in Barnes, West-Londen. Het lijkt hier heel erg op een dorp, een dorp omgeven door een stad. Mijn kernmarkt bestaat uit jonge professionals die zich willen vestigen. Ze komen uit Notting Hill, Fulham, Maida Vale of Chelsea, en ze komen naar Barnes voor de scholen, de groene ruimtes, de eendenvijver.

Als je vóór 2009 iemand van bijvoorbeeld Chelsea probeerde over te halen om naar Barnes te komen, zouden ze je aankijken alsof je boerenkinkels bent, een hillbilly outback. Maar sinds de grote financiële crash, toen veel buitenlandse investeerders geld naar het centrum van Londen pompten en in feite alle anderen uitprijsden, werden buurten als Barnes veel aantrekkelijker. Er zijn veel nieuwe mensen gekomen.

Oudere bewoners zullen zeggen dat het ten kwade is veranderd. Maar telkens als er nieuwe, jongere mensen binnenkomen, brengen ze regeneratie teweeg, en dat geeft een plek een buzz. In 2009 zou een huis met vier slaapkamers hier ongeveer £ 935.000 hebben gekost. Vandaag is het dichter bij £ 2 miljoen. Dit jaar heb ik ongeveer 25 panden verkocht, wat het een redelijk goed jaar maakt. Makelaars werken in opdracht, dus het is actief in mijn belang om huizen te verkopen.

Je bent vaak erg betrokken bij het hele proces, samen met je klanten. Ik voel me vaak een doodsangst oom. Een half jaar geleden had ik bijvoorbeeld een jong getrouwd stel. Ze was gekomen om al deze huizen te bekijken en ze zou ze allemaal geweldig vinden, en dan haar man meenemen, die net zijn spreadsheet tevoorschijn heeft gehaald. Dat is niet de manier om een ​​huis te kopen! Het gaat erom hoe een bepaald huis je maakt voelen; het gaat om onderbuikgevoel. Ik zie nogal wat spanning tussen stellen, veel gesmoorde argumenten, veel, laten we zeggen, huiselijke situaties. Maar dan is het kopen van een huis een emotionele aangelegenheid. Ik probeer nooit iemand aan te moedigen een huis te kopen als ik weet dat ze er geen zin in hebben, en dat merk je altijd. Het is te zien aan hun gezichten.

Makelaars hebben een slechte reputatie, en ja, soms zijn er slechte makelaars. Maar die zou er niet moeten zijn. Wij zijn gewoon de boodschappers, de schakel tussen koper en verkoper. Wij nemen zelf geen beslissingen. Natuurlijk besluit een koper soms dat hij de verkeerde beslissing heeft genomen en trekt hij zich terug.

We geven die informatie vervolgens door aan de verkoper en de verkoper raakt van streek. Het overdrachtsproces kan lang duren, en dat geldt ook voor advocaten. Maar daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. We keuren het echter wel goed. Ik heb mensen me laten bellen en scheldwoorden door de telefoon laten schreeuwen. Dan bellen ze een half uur later terug en verontschuldigen zich en zeggen dat het hen allemaal een beetje te veel is geworden.

Nu de huizenprijzen veel meer stijgen dan de salarissen, is een van de grootste hypotheekverstrekkers tegenwoordig de Bank of Mum and Dad. Dit zijn ouders die het goed hebben gedaan na de hoogconjunctuur en die nu in huizen van meerdere miljoenen ponden zitten. Ze krimpen in en schenken het geld aan hun kinderen. Het is logisch, want het betekent dat gezinnen dicht bij elkaar blijven en niet ver uit elkaar liggen.

Ik hou echt van mijn werk. Ik kan ’s nachts soms moeilijk slapen omdat ik me namens de klant zorgen maak of alles wel zo snel gaat als het zou kunnen. Het is moeilijk om uit te schakelen, maar ook belangrijk. Op weg naar huis ga ik vaak naar de sportschool. Dat helpt. En ja, ik ben heel gelukkig in mijn eigen huis. Het is lang geleden dat ik enige afgunst op onroerend goed heb gevoeld. Dat gezegd hebbende, ik heb onlangs een mooie plek in Ham gezien die in onze boeken is verschenen [near Richmond]. Zodra ik door de deur liep, dacht ik: “Ja.” Ik vond het geweldig. Ik dacht bij mezelf dat als ik de vraagprijs van £ 3,5 miljoen had, ik in de verleiding zou komen om het te kopen. Maar helaas, ik niet. Oh nou ja.”

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button