Nieuws

Interview met Ollie Chessum: ‘Eddie Jones ziet me in de mal van Courtney Lawes, maar ik zie me als mezelf, ik ben anders’

Ollie Chessum zou altijd groot worden, letterlijk. Mama en papa Michelle en Paddy zijn allebei meer dan 1.80 meter, Ollie droeg op 14-jarige leeftijd schoenen in maat 14 – en toen kreeg hij een groeispurt.

Maar door in de zomer voor Engeland in Australië te starten, in zijn vijfde international na vier van de bank, en nog steeds met slechts 32 optredens voor zijn club Leicester Tigers, is de 1.80 meter lange Chessum de lange jongen die een lange weg heeft afgelegd in een korte tijd.

“Als je me had verteld dat ik zou spelen wat ik vorig jaar speelde, had ik je in je gezicht uitgelachen”, zegt Chessum tijdens een pauze van de training voor de grote Premiership-derby van zaterdag in Northampton.

“Ik hoopte gewoon een paar optredens in het eerste elftal voor Tigers te krijgen. De Premiership winnen was iets waar we altijd naar hebben gestreefd, maar ik denk niet dat we dit vorig jaar hadden verwacht.

“En ik had nooit verwacht dat ik voor Engeland zou spelen, dus het was een goede progressie – de uitdaging is om dat dit seizoen vol te houden.”

In die serie-winnende derde Test voor Engeland in Sydney, en met Maro Itoje geblesseerd, droeg Chessum de nr. 4 trui geassocieerd met een machtige Leicester-voorganger in Martin Johnson. Maar deze Tiger heeft meer veelzijdigheid in zijn tank.

Vorige week had Chessum de nummer 7 op zijn rug, maar hij was aan het inpakken aan de blinde kant van de scrum voordat hij kort na de rust overschakelde naar de tweede rij. Samen met zijn line-outvaardigheden, draagt ​​het bij aan een aanpassingsvermogen dat zeer geliefd is bij de Engelse hoofdcoach Eddie Jones, die maandag een selectie zal aanwijzen voor de najaarsinternationals.

Jones had ooit een fase waarin ze simpelweg “back-five forwards” noemden in plaats van de meer gebruikelijke verwijzing naar de achterste rij en de tweede rij.

Toen hij in februari Chessum uitkoos voor zijn debuut in Engeland in Italië – Chessums eerste aanraking was om zijn immense bereik te gebruiken om een ​​Italiaanse line-out te haken – vergeleek Jones hem met Courtney Lawes, die briljante combinatie van gazelle en galumphing.

Chessum staat op de tweede rij van Leicester voor de wedstrijd van zaterdag, met Lawes op de flank voor Northampton. “Courtney was kapitein op tournee en een enorme hulp voor mij”, zegt Chessum.

“Hij heeft het allemaal meegemaakt – Lions-tours, 96 caps in Engeland, ook een WK-finale. Hij is een van de beste kerels om van te leren in het spel. Eddie ziet me in zijn vorm, maar tegelijkertijd zie ik mezelf als mezelf – ik bied iets anders aan als speler.”

Chessum is een beetje omvangrijker, maar niet op een logge manier, en gooit zijn lichaam met dynamiek en snelheid over de grond in het raken van tackles en rucks.

“Het zit in de genen”, zegt Chessum, die eerder deze maand 22 werd, terwijl zijn 19-jarige broer Lewis momenteel dubbel geregistreerd staat bij Leicester en Nottingham.

Chessum maakte deze zomer zijn eerste start in Engeland tijdens de zegevierende tour naar Australië (Foto: Getty)

“De uitdaging is het contactgebied, opstaan ​​en herhalend contact. Met de stijl van rugby [Leicester] spelen, van de vloer komen en hard rennen. Aled Walters [Leicester’s performance coach] heeft ons al meer dan twee jaar geconditioneerd voor die stijl van spelen, dus het is nu bijna een tweede natuur geworden.”

Chessum is een van de jonge leiders van Leicester, waaronder medespelers Freddie Steward, Dan Kelly, Jack van Poortvliet en Joe Heyes.

De hoofdcoach Steve Borthwick zegt dat hij zijn “uitgaande” persoonlijkheid bewondert: “Ik speelde hem [Chessum] vorig jaar op nummer 8 in één wedstrijd – de man was de hele week ziek geweest, hij had helemaal niet met het team getraind, maar we hadden blessures, en zijn bekwaamheid en vertrouwen om deel uit te maken van het team vertelt je iets over de onbaatzuchtige aard van de jongen.”

Chessum reageert: “Steve naait me heel graag. Dus, weet je, ik moet hem dingen teruggeven. Maar zo ben ik, denk ik. Er zijn een paar videoclips in vergaderingen waar ik het niet over zal hebben.”

Chessum ging naar Carre’s Grammar School in Lincolnshire en voetbalde tot hij 14 was. [the rugby] teams. Vaak was het zo dat de wedstrijd op woensdagmiddag was, dus op dinsdagmiddag liepen de jongens rond met teamfiches om andere jongens te vragen of ze de volgende dag zin hadden in een wedstrijd.”

Hij werd uitgeleend aan Nottingham en herinnert zich de begindagen van Kyle Sinckler en Brad Shields in zware verliezen tegen Bristol, Wasps en Gloucester kort na Borthwicks aankomst in 2020. Het was een bewijs dat verschillende andere Tigers het niet overleefden.

Chessum is slechts één keer op het terrein van Northampton geweest om vorig seizoen in Leicester’s 55-26 overwinning te spelen. Hij zag een paar derby’s op Welford Road als Leicester-supporter in zijn tienerjaren, maar hij lijkt erop gebrand om die emotie niet in te leveren.

“Ik herinner me dat ik als Tigers-fan zat en zei dat ik graag een S&C-coach zou worden, omdat ik nooit zou geloven dat ik voor het eerste team zou spelen. Vanuit het oogpunt van een fan zal het emotioneel zijn – het is een grote dag, een grote wedstrijd, een grote rivaliteit. We moeten het vanuit het perspectief van een speler bekijken en het is nog een week, een nieuwe kans voor ons om te verbeteren.”

Related Articles

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button